ABS Nedir? Ne İşe Yarar?

ABS Nedir? Ne İşe Yarar?

ABS, tekerleklerin her koşulda kilitlenmesini önleyerek, aracın güvenli durmasını sağlar. Türkçesi kilitlenmeye karşı fren sistemi olarak açılan Anti-lock braking system kelimesinin kısaltması olan ABS, Aracın yol tutuşunu korumak ile görevlidir?
Yüksek hızda, yokuş aşağı yada zorlu kaygan yolda sürücünün fren yaptığında ABS sistemi sayesinde, aracın hakimiyetini kaybetmeden, güvenli duruşlar sağlanabilmektedir.
ABS sistemindeki sensörler, araç çalıştığı sürece tekerleklerin dönme hızını sürekli olarak ölçmektedir. Bu sistemin beyni olan donanım buradan gelen verileri işleyerek hidrolik sistemi yönetir ve aracın her koşulda güvenle durabilmesi için zemin hazırlar.
Yüksek hız durumunda aracın ani fren yapması gerektiğinde tekerleklerin kilitlenmemesi için ABS sistemi devreye girerek frene uygulanan basıncı dengeler ve sürücünün aracın hakimiyetini kaybetmeden yoluna devam etmesini sağlar.

 

ABS Nedir? Ne İşe Yarar?

ABS Sistemi Arızaları

ABS Sistemi Arızaları

ABS sistem arızaları uzun süreli ve zorlu yollarda araç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En çok karşılaşılan ABS sistemi arızaları ndan biri Tekerlek hız sensörü arızalarıdır.
Tekerlek hız sensörü arızaları, sensörlerin kirlenmesi veya hasar görmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu donanımda yaşanan sorun atalı sinyallere ve dolayısıyla sistemin düzgün çalışmamasına yol açabilir.
Bir diğer arıza ise elektronik kontrol ünitesi (ECU) arızalarıdır. Bu sistemde ortaya çıkan sorunlar araç güvenliğini ciddi derecede etkilemektedir. ECU daki yazılım hataları veya donanım arızaları, sistemin beklenmedik şekilde devre dışı kalmasına neden olabilir ve güvenli frenleme sağlanamayabilir.
Hidrolik modülatör arızaları da ABS sisteminde görülen bir diğer sorunlardır. Hidrolik modülatör, frenleme basıncını ayarlayarak ABS sisteminin çalışmasını sağlar. Hidrolik modülatörde meydana gelen sızıntılar veya iç mekanizmadaki problemler, ABS sistemi arızaları arasında bulunur. ABS sistemi arızalarının %40'ının sensör kaynaklı olduğu, %30'unun ise ECU kaynaklı olduğu belirtilmiştir.

 ABS Sistemi Arızaları

ABS Beyni Arızalarının Önüne Geçmek İçin Alınacak Tedbirler

ABS Beyni Arızalarının Önüne Geçmek İçin Alınacak Tedbirler

ABS sistemi arızalarını en aza indirmek için periyodik bakım oldukça önemlidir. bu bakım sırasında yapılan kontroller sayesinde, tekerlek hız sensörlerinin temizlenmesi, hidrolik modülatörün kontrol edilmesi ve ECU yazılım güncellemelerinin yapılması, arıza olasılığını azaltmaktadır.
ABS sistemi arızalarının erken teşhisi için düzenli diagnostik kontroller yapılmalıdır. Bu kontroller, olası sorunların zamanında tespit edilerek çözüme kavuşturulmasını sağlar.
 ABS sisteminin düzenli bakım ve kontrollerle etkili ve güvenli bir şekilde çalışabileceğini göstermektedir.

 ABS Beyni Arızalarının Önüne Geçmek İçin Alınacak Tedbirler

Abs Beyni Tamiri Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

Abs Beyni Tamiri Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

ABS beyni tamiri, gösterge panelindeki ABS uyarı ışığının sürekli yanması ile tespit edilir ve onarımı gerekir. Bu sinyal sistemde bir sorun olduğunu gösterir. Bu, sensör arızası, bağlantı sorunları veya kontrol modülünün kendisinde bir problem olabileceğini işaret eder. Fren yaparken tekerleklerden gelen gıcırtı veya sırıntı sesleri de ABS sisteminde bir arıza olduğunu ve tamir edilmesi gerektiğinin bilgisini verir.
Fren yaparken tekerlekler kilitleniyorsa, bu durum ABS sisteminde bir sorun olduğunu gösterir ABS sisteminin arızalanması, fren mesafesinin uzamasına ve aracın daha geç durmasına neden olabilir. Bütün bu beliritiler aracınızda ABS beyni tamiri gerektiğinin ve uzman bir oto servise gitmeniz gerektiği belirtilerini gösterir.

Abs Beyni Tamiri Hangi Durumlarda Gerekli Olur?